Wednesday, December 22, 2010

selama aku mendiam part 2

Tenggelam timbul tenggelam timbul... anda bagaimana?

Aku sangat suka Logo Divers ini!!!

selama aku mendiam, aku ade joint my new officemate's trip ke Pulau on the 22 october 2010. Seriously its a whole new expirenced!!

Aku ingatkan statement kalau dekat baju-baju diver selalunya tertulis “EAT SLEEP DIVE” tu tipu sebab aku pikir takkan laa penat sangat buat bende tengelam timbul tengelam timbul ni! Hish! But once I entered the water FUHHH!!! Lapar gile!

Imagine sejuk gile! ( I went during almost a rainy season!) dengan boat tu kekiri kekanan sebab ombak.. then masok air.. kau pulak kiri-kanan… hadoih! Nasib baik aku tak mabok laut! Soo once abis tenggelam je siapla! Aku ni bile makan dengan awek penghantar makanan tu skali aku nak makan kalau boleh sebab lapar!!! Heheh taste! Alaik! Alaik!! Yang terbaiknye Pulau Aur tu makanan FREEFLOW! Woah u can imagine semua org makan macam mana! Okie.. kalau nak imagine senang je… diorang makan macam berenang di lautan nasik+lauk! Diorang makan mengunakan straw!! Okie diorang makan tanpa kunyah! Telan telan telan! Woah! Itu tahap lahap mereka! ( ke aku je macam tu? Hmmm)

Okie I got my license from SDI (Scuba Diving International) Terbaik! By right it’s the same if u amik license from others such PADI, SSI or NAUI!.. normally people will make fun out of this SDI such “SUKA DIVING International” but to me im just ‘ SEORANG DIVER Idiot! (still SDI jugak kan!)


I bought this Quiksilver baselayer for my new hobby!!!!

(sebab aku gemok n pendek..terpaksa laa aku strechkan mamat putih ni supaya logic macam aku pakai)

Friday, December 17, 2010

Lawak Tumbuh-Tumbuhan


I KNOW WHAT Yall Think!!!

Wednesday, December 8, 2010

Pencuri Kasut ROCKPOT..


Thanks Pencuri.. I've only used it like only 6 times.... Its flew all over from LONDON as its too expensive here in Malaysia.

There's no word to discribe what im feelin right now... still remember taking back the shoe from Bangsar as a fren of Izzey has took the shoe back from London for me..

Its sad because the shoe still in a good shape..... its still white WHITE as im normally put it back in the box once i've used it... but that's only time i left it outside.............!! PENCURI KAU MEMANG CILAKE... atlease come n stole the other shoes but not this one~ THIS IS PRICELESS SINCE I BOUGHT WITH LOVE n HANDLE WITH CARE !!!

ps- Dear Shoe, I HOPE URE AT GOOD FEET~

Monday, November 22, 2010

Shout Awards 2010


Thanks to Zalique again n again!!! Last saturday, aku pon pegi laa dengan hati berkobar-kobar nak tengok event yang ade ramai artist ni dengan harapan mencuci mata dan otak! dengan ticket VIP di tangan, aku pon bergegas dalam pukul 5.30 pegi mengabil ronggeng dekat kj. DIA NI PUNYE LEMBAB! aku sampai k.jaya, dia baru tengah mandi.. Memang sesuai dengan pasukan yang aku namakan pasukan membengangkan ni.... jadi dengan sabarnye aku pon pegi la menanti dan terus menanti! haa 30 mins jugak la.... puas aa aku maki dalam hati budak ni! hehehe takpe yang lebih membengangkan is yet to come!

Pantas aku Cargas pegi jumpe katek pulak dekat kota damansara.....the best thing is this time dia dah siap tunggu depan rumah!! WOOOHA! cepat budak ni.. aku bangga kejap... sooo terus shoot nak pegi bukit jalil. baru klua simpang rumah dia.. ade la ANE KECHI mau lintas jalan.. TENG TENG TENG....

Aku dengan baik hatinya bagi la peluang dia jalan... aku risau dia terjatuh barang atas jalan raya ke ada ape-ape ke ... risau dengan budak ANE' yang lingkungan bawah 8tahun ni, aku slow gile bawak kereta risau dia meroyan atas jalan... TIBA-TIBA dia amik barang atas jalan tu.. aku pon nampak macam dia nak patah balik ke tepi... TAPI RUPANYA dia amik batu bata yang pecah dekat jalan raya ada dalam besar tapak tangan aku yang boleh tahan tebalnya... aku pon confuse, PPPRRRRRAAAAAANNNNGGGG! selamba gile ANE KICHI ni baling dekat kereta Wira tahun 94 aku tu! PERGH!!!!!! berbulu je wa pikir bikin hati panas!! pergh LEKKKK LUUUUU... (da start jadi rempit mode) Ronggeng terus jerit... WOOOOOOII TAMBI!! aku terus pecut blah dari kawasan... ye la risau jugak aku nak stop.. tiba-tiba kalau kluar dari semak sekawan budak hitam.. memang gagal aa event malam tu! hish.. sepanjang jalan aku pon bantai mengamuk dan bengang salahkan KATEK SEBAB TAK JAGE KAWASAN! hahah macam katek abang kawasan tu! WOOOOAHH

Sooo kami sampai dalam jam 7 lebih!!

Lagi mebengangkan dari 2 ekor makhluk dalam kereta aku ialah manusia bernama G-Gie. JAHANAM NI jam 745pm baru nak keluar dari rumah! pergh.. lagila membengangkan!!! dengan takde perasaan dia menambah kebenganggan melakukan pangillan talipon tanya boleh tak nak pakai seluar pendek je! KENA BOMM dengan semua!!

okie enuf with all the membengangkan part!

This year event memang agak mengechewakan aku yang berharap industri music kita yang makin meriah ni semakin meriah.. tetapi, sayangnya SOUND SYSTEM SUCK! memang potong gile.... imagine YUNA nyanyi tak dengar ape... CUCI MUSICAL pon tak dgr ape.... NAJWA nyanyi pon bile campor music.. terus tah kemana2 tak dengar... HADOIH!!!!

dalam banyak-banyak benda malam tu, aku tetap rasa puas kerana ramai GADIS YANG MEMANG CHAMPION!!!!! yang skirt!! yang legging!! yang SKINNY JEANS.. YANG DRESSU BAJU TIDO!!! tapi tak terkecuali yang dressup baju tak masok langsung...

disini ingin aku nak bagi kesedaran.. kalau korang ni baik laki baik perempuan.. nak dressup VINTAGE laa Ape la... jgn nak daring sangat la.. pening kengkadang.... tone colors tu sila laa bia matching sket... dah macam pelangi! lelaki pon budget nak jambu dengan color choking pink (bukan shocking sebab aku choking tengok..) MUKEMACAM JEBENG GILE ada hati nak macam tu... ! lagi satu kalau event-event macam ni memang ramai gile kau boleh tengok WANNABE, hehe muke kudus je tapi dressup rockstar habis!!!!heheh yang rock chick ala-ala avril n ala-ala HEidi paramore...!! tapi takpe kalau korang lawa/ensem .. aku tak kesah nak pakai ape pon! WOOOAAH!

Friday, November 12, 2010

Pegi Check Gigi

Its not that I ate too much candy or sugar.... Doc Said im too SWEEETT!!!

yesterday, aku pegi laa check gigi yang sakit.. bayangkan bila minum air sejuk je sakit.. nak tidoo je rasa tak selesa... aku pon giv up... sooo as conclusion, i went to KLINIK DOKTOR RUDI! located at seksyen2 sebab aku malas nak pegi jauh..

pukul 10am sampai ke klinik, tapi doc takde lagi dekat klinik.. apa lagi.. aku melepak menanti dengan sabar. after few mins, dia sampai dengan senyuman...(sure sebab dia tau ada mangsa dia hari ini). Aku dengan muka jujur pegi la masok bilik bedah! hehe lama tak buat bende macam ni jadi aku rasa neves jgk tu! dgn sabar aku duduk... sekali dia tgk gigi...

Doc: HAAAAAAAAAAAAAAAAAAA lobang atas ni.. dah lama ni tak pegi tampal knape?
AKU: erkkkkk.. sorri doc, saya bz la nak pegi klinik..
Doc: dah dalam dah ni.. macam mane?
AKU: tampal je la doc... takboleh ke?

dengan relax doc suruh aku sandar... dia drill gigi... PERGH!!! AKU TANYA.." Takda spray ke?? dia pantas jawab.. tak perlu... MASYALLAH ngilu.. meremang tengkuk aku! hadoih..!! dengan bertahan... tiba-tiba

HADOIH!! drill tu terkena pipi since gigi itu berlubang belah atas area pipi! (yea i knw im fat that my pipi besar sekali memenuhi mulut!) Berdarah mulut aku! dahla takde bius!!!!!!!!!!! hish... TOBAT AKU!

Thats What Happened yesterday.... LANGSUNG CUTI 1 HARI! yeayyyyy!!! Thanks DOC!

Wednesday, November 10, 2010

Pinkoctober with jaclyn


I've been informed bout this event way back since a frien of my workin in this entertaiment field. as result... aku pon promised nak pegi this event. yup HARD ROCK KL! 31 October 2010 featuring Jac!

at first.. aku hampir terlupa ade event ni since aku penat gile few days dengan wedding kazen la... ade few other event lain juga... but aku pon bertahan pergi.. walau dah setengah mata je bukak.. SERIOUSLY IT WAS FUN! trust me... its beeen ages since aku tak masok tempat2 music kuat ni.... soo aku sendiri rasa pelik being there... hehe this few year.. i've only been to concert mostly...

selain kegempakkan suara Jac yang sungguh powerfull... aku terasa kecik je duduk dalam tu sebab aku pakai phone takde color... hehehe been using may Aunt. hp since i lost mind n rosakkan few other phone since then.... imagine semua orang pakai iPhone and Blackberry... few been askin my bb pin... i almost faint OH EMM GEE!!! lucky me, I put the phone on silent. If not surely orang dengar my monophonic hahahahhahahah GILA!

towards the end of this event.. people start to takin pic and i can see that they straight away post it on their FB.. (Via Blackberry nor iPhone) demmit! i cant say anythin about this.... since saya penguna handpone tanpa color.... lets not talk about taking picture if ur phone cant even produce any polyphonic sound! haha demmmmmm.. I ENJOYED THE NIGHT WITH ZALEK,Ronggeng, Kali& Friends~

Thats all about it.. move on to the next chapter of life... BUYING NEW HP! bertahan sampai 2012 baru bleh beli phone!!

ps- JAC know me as FAIZAL BUKAN TAHIR!! WOOOT WOOOOT!!!

Thursday, November 4, 2010

selama aku mendiam part 1

Sepanjang 1-2 bulan ni aku memang bz gile... bz makan, bz kerja, bz jalan- jalan dan buat-buat bz. soo aku rasa dah naik semak dah blog aku ni tak berpenghuni selama beberape bulan ni.. HERE WE GO! i'll start back dengan cerita yang dah lama aku nak cerita... we will get back to the point where im about to do next but first, lets recap what i've done few months back~!!
Basicly this entry will focus more on theatre that i've went this few month! husih! terasa macam anak seni pulak melayan teathre... seriously... its been a while since i watched movie.. hmmm tak ingat laa cerita ape last skali aku tgk...!!! okie we start with my first theatre last few month
CUCI THE MUSICAL 2!


I LOVE U AFLIN!! hah.. sound sooo gay doesnt it? hehehehe tapi seriously aku lebih minat yang pertama... maybe sebab bile ada AC aku terasa SEMPoi! or aku terasa bahang FOR YOU TO SEE tue macam zaman sekolah rendah!! ( nasib baik nico tak reti blakon) hehehe tapi sebab AC suara sedap! Nabil kureng menarik sket... n seriously i think that lawak nabil kinda xpected .... tapi i'll still support u guys since AFLIN SUARA SEDAP GILE!!! or maybe bcos i love the soul sound came from Aflin.
The other why this theatre is one of the best.... SEMUA PASUKAN MEMBENGANGKAN ADA xcept for katek... its beeen a while since we all last lepak together since izzey belajar di U.K!
Anyway.. i'll give 8/10 for this theatre!! love it!!!! tambah-tambah lagu impianku! lagu dia nyanyi untuk mak B hmmm sedeh jugak! takpe I'll hope u guys will con't making Hits Theatre!!
Tun Mahathir Musical



cerita ni aku okie je la.. takde laa tak best langsung.. butseriously they can improve alotsa thing! props tak berape cun... there are parts that touched the hearts of audience but seriously U GUYS CAN DO BETTER!.. aku bukan cakap dekat pelakon~! all of you GREat!! tetapi mungkin lagu, mungkin kerana terlalu banyak yang Tun dah buat dekat Malaysia sampai tak cukup masa nak di teathre kan.. but its okie! Zizan nin, ERRA FAZIRRA n ESMA Denial.. Lu orang memang terbaik.... budak kecik tu pon boleh tahan! buts eriously since i love Mahathir soo i know theres alotsa thing that you can do to improve the theatre!
the best part about this theatre is that, membawa IBU PERTAMA KALI menonton.. seronok nampak dia happy... tambah2 pulak MAK UTEH + PAK UTEH & Family ade dalam I.B thesame day! woah.. reunion family plak dalam tu kejap! hahahah terbaik!!
I'll give 6/10 for the theatre!

Banduan Terakhir


This is an Independant theatre at SOLARIS KL. its a good one! seriously as this theatre tak perlu nak pakai banyak probs... tapi memberi kesedaran! this theatre.. aku pegi tengok sorang.. lepas balik kerja.. drive sensorang! hahahah rajin sgt! demi dira abu zahar!
dalam theatre ni .. menerangkan.. tiada yang jahat betul betul jahat.... dan pasti bersebab manusia melakukan sesuatu itu... dan bukan manusia yang patut menghukumnya... kita manusia memerlukan peluang kedua.. ITS NOT OUR RIGHT TO TAKE PEOPLE's Life! tali gantung bukan jawapan bagi setiap kesalahan... jangan pandang orang salah itu dari keburukkan.. bayangkan dosa/kesalahan kita yang manusia lain terlepas pandang.. bayangkan kesilapan kita yang manusia lain tak tahu.... ingat.. KITA BERNASIB BAIK!
Bayangkan kita yang akan ketali gantung...? bayangkan saudara mara kita yang ada berdepandgn keadaan begitu.. mungkin kerana sekeliling kita tiada yang mengalaminya sampai kita buta! kita LUPA dan kita tak kesah!
DIRA ABU ZAHAR.. gud job! n yeah.. I LOVE YOU UR VOICE... thanks for the chance! en TAPAI! good joB~
i give 7/10 for this Independant Theatre!
Okie guys.. I've done Part 1! this is why im soo freakin bz fer this few month.. alotsa things i did and im about to tell in later post!!!!!

Monday, October 11, 2010

Iman sehalus nescafe

korang sure pernah tengok harith iskandar dengan eklan nescafe... HALUUUUUSSS... (macam rambut dia...) aku tak nafikan laa bertapa halusnya since memang setahu aku dia takde rambut. By right aku tau ape yang aku rasa ni.. ramai jugak yang rasa...

Sejak lepas ramadhan.. semuanya hilang..Solat malam,Solat sunat, Bacaan Al-Quran, perasaan takut melakukan dosa.. Sembahyang wajib, Tv keagamaan, rasa nak buat kebaikkan..

APA LAGI SALAHKAN SYAITAN! aku tahu.. tak patut..sebab aku rasa bendetu sebab diri kita.. hmmm kadang-kadang aku giv up jugak dengan diri.. asik nak jadi baik.. tapi jahanam je tak sudah! hish..

Perasan tak? tak tau laa korang.. tapi aku.. kalau lepas magrib tu... sure kadang-kadang rasa nak Golek2 kejap layan diri yang penat balik kerja/melepak/klua/besukan etc. punye laa aku rasa sure syaitan GUMUK dok himpap aku langsung gayut dekat mata...!!! sedar2 dah masok subuh! hmmm gagal aku nak Isyak.. pastu macam tersedar jam 6.. soo aku pon bangun lalu aku akan giv up dengan diri. Terus aku duduk termenung jap.. layan angin pagi... tgk2 jam EHH dah 645.. hmm macam nak subuh gajah dah ni.. hari dah naik terang sket..

Ataupon.. korang perasan tak.. selalu kalau korang tido... tetibe jam 6 dah bangun... sure korang rasa .. awal gile! so korang malas nak solat dulu.. sambung layan golek2... tgk jam 9.00am dah! haaaaaa ni lagi satu selalu jadi dekat aku.. yang bestnya... time pukul 2.am terjaga... pastu tido balik.. jam 4 terjaga... pastu jam 5 terjaga.. then 515 terjaga.. 545 terjaga.. pastu tetibe je tros skip 9-10am! hmmm kirenye.. memang syaitan tu memang gayut all OUT PUNYE dekat bulu mata... n tolong tutupkan telinga... ha... tros tido mati!

aku kengkadang giv up jugak dgn diri sendiri! makin rasa nak berubah makin hanyut! macam mane ni nak buat! aku rasa macam nak lempang je diri ni... hmmmmm

Iman sehalus nescafe....
Harap aku tukar iman kepada milo tabur.. baru tebal baru pekat baru likat!

ps- Selamat kepada yang ibu bapa pegi haji.. mintak tolong doakan semoga aku cepat dapat kesana!

Friday, September 24, 2010

Hak Muslim

Hak seorang Muslim ke atas Muslim yang lain ada 6:
Jika engkau bertemu dgnnya maka ucapkanlah salam,
Jika ia Mengundangmu maka datanglah,
Jika ia meminta nasihat kepadamu maka berikanlah nasihat,
Jika ia bersin lalu ucapkan Alhamdulillah maka doakanlah,
Jika ia sakit maka jenguklah,
Jika ia meninggal maka iringilah jenazahnya,
(hadis riwayat Muslim)

sebab ada yang mengundang maka datanglah aku.. baik kenduri kawin/cukur jambul/open house mahupon lepak sahaja... akibatnya... 6KG sudah naik sepanjang raya.. Alhamdulillah Tuhan dengan rezeki mu. Moga ada Syawal yang lain bagiku.

Salam Sahabat Salam Jumaat~

Wednesday, September 22, 2010

Panggilan Hangit!

dalam kelam-kabut bekerja, aku mendapat panggilan telefon dari orang (obviously my phone screen rosak n i can't trace who's calling)

Org : Salam, En Faizal ke?
Aku: wasalam, yes speaking. ada ape boleh dibantu?
Org: saye .... from PROPEL nak tanye pasal mantainance dekat section la.
Aku: HAAA? mane laa saye tau, saye ni Quality Dept. maybe U should talk to mantainance kot!
Org: saya dapat no. phone ni.. dia kata contact En Faizal
Aku: Haaa?? maybe Faizal Tahir kot (mantainance dept)
Org: Awak ni.. knape tak cakap je Faizal Ismail ke?
Aku: betulla saye tak tahu (alamak macam terkena je aku)
Org: sebab ni untuk Sultan Brunie nak lalu highway nanti...
Org: hHAHAhahHAHahHAhAHa..

nasib baik bukannye HotFM.. kalau tak sure aku gelak gile! hish.. SHARIMAN ataupon jamek kawan aku time UiTM Johor (rugby) mengenakan aku! hadoih! dajjal betullaa enpon screen problem ni.. dah seminggu da ni.. nak bayar ape pon takde duit! kna hold on to this till end!! woah!!!

Tuesday, September 14, 2010

Beratnya badan!!!

Sebulan puasa , most of us will seriously loose seluar, baju,boxer n need everythings new! hmm tapi sedih bila pikirkan waktu seminggu Syawal, semua benda yang kononnya pakaian raya habis tak boleh dah.. umpama sarung nangka! memalukan dengan lipatan perut dan rekahan kain! sedih melihatkan diri yang dah kononnya kurus melambung naik!

tapi kita lupa, ini bukan pertama kalinya bende begini jadi. kita selalu hidup dalam "DENIAL" dan kononnya kali ini pasti berbeza~ sebenarnye kita akan menyedapkan hati dan merasakan tak salah makan sebab sebulan sahaja puasa~ TAPI KITA NAK TRY HIDUP LAMA... alasan yang diberi selalunya.. "rumah ni menghidangkan makanan yang tidak ada dirumah lain" jadi makan semahunya.. hmmm Open house! segala satey! Soto!Laksa! Spegetti! AYAM! segala ABC/BANDUNGSODA/CARBONATED DRINK! pergh! cun gila! sedap pulak rasa..

Sedarkah kita? Lemang setengah batang, rendang setengah kilo, nasik himpit, kuah lodeh, nasik lemak, meehon dan sebagainya kalau disusun.. mungkin dah nak sebesar kita dah!!.. WOAH! kalau masok quantitinya.. mungkin sebenarnye boleh memenuhi usus dan memenuhi rongga yanga ada dalam diri ini!.. bayangkan makanan itu berusaha memasiki badan! jadi.. jarang kita dengar musim puasa ni orang yang masalah lawas akan masih boleh mengekalkan pembuangan dalam 2-3 hari sekali.. kerana usus tu pon dah tak boleh menampung!

terima kasih Tuhan dengan rezeki mu.. terima kasih kawan,sahabat dan saudara atas makanan hidangan yang mengemukkan ku.. Syukur!

ps- kalau belahak pun bau rendang amacam? kirenye dah paras tekak da makanan ni!

Thursday, September 9, 2010

Program Pujaan Sepanjang Ramadhan (v2)

salam Ramadhan, kejap je sebulan puase.... tapi kalau nak tunggu sebulan gaji.. LAMBAT BEBENOR RASANYA! hadoih! pening kepala bila nak pikirkan bende macam ni.. tak tercapai akalku!

okie now im back with my ramadhan program yang buat aku happy dekat rumah.. QALESYA MUSIM BARU! seriously aku akan tengok cerita ni waktu 9.30pm kalau terawikh dkt rumah atau maknanya aku tak pergi... ataupon aku sanggup bgun sahur 5.30am makan sambil tgk tv.. mahupon sambil aku penat pulang kerja menantikan waktu buka 6.30pm.

Punyela timing dia semua memang cantek sangat macam Elfera Roy atau aku pangill timing yang sungguh cun macam NABILA DALLY... menyebabkan aku kena tengok cerita ini. kirenye.. kalau tengok time 9.30pm tu.. macam rasa hilang senak berbuka sambil sandar layan perasaan! (OH NABILA) atau pon sangat menghilangkan mengantuk petang kalau tengok balik kerja.. SERONOK AKU TAK BERJAYA TIDO LEPAS ASAR!! weekkwekkkk sambil menjelir lidah dkt setan yang jahat dibelenggu waktu bulan ramadhan (macam berani sangat).

Basic je cerita ni.. ELFERA ROY sebagai Qalesya yang sangat baik~ sangat baik! hish sejuk hati walau kadang rasa macam nak backhand jugak sebab tak melawan langsung! diaboleh bia si NABILA DALLY melolipopkan dia tanpa belas.. dgn pelat Nabila Dally akan cakap " BUDAK SAMPAH TU" haa.. Nabila ni dalam cerita ini sebagai Shairah. Mak Dia pulak baik gile lembut je, iaitu Dian P.Ramlee yang belajar mengaji dengan Qalesya.

Selain 2 Hot Stuff dalam cerita ni... ada Muhammad (aku tatau nama betul dia sebab aku tak google n stalk lelaki!) seorang budak jahat yang jadi baik.. Okie lakonan memberangsangkan! sangat MACAM GUD GUD JE BUDAK NI! dia ade abah n mak yang JAUH SANGAT dari jalan yang lurus..

Watak lawak dalam cerita ni... ade Cikgu skola lelaki yang semangat gile! suka cakap sambil point finger dekat dada sendiri siap ade sound effect kalau dia buat.. Dengan ade cikgu perempuan yang selalu interframe takpasal-pasal sampai aku takpaham motif 2 orang ni! Selain tu ade 2 budak konon taiko sekolah dan si gagap yang sengap!

Dalam banyak bende lawak... Yang paling lawak ialah budak lelaki kawan baik Mamat!

ASALAMMUALAIKUM WARAHMATULLAH HI WABAAARAKATU!!!!!

-Selamat tinggal ramadhan- selamat datang AIDIL FITRI-

Wednesday, September 8, 2010

Program Pujaan Sepanjang Ramadhan (v1)

Pejam celik pejam celik.. pejam tak celik-celik haaaaaaaa itu bahaya! dah nak abis sebulan aku puasa~ okie.. sepanjang puase ni memang banyak program t.v yang aku suka! okie2.. let me start with this program TV yang paling diminati!

Geng Surau

As my family makan berbuka, we all started melayan Astro Oasis sebab nak tunggu Azan Magrib.. kalau korang selalu tunggu waktu berbuka dkt chanel Aoasis, pasti korang akan nampak ade pakcik berjalan, pegi ketuk gendang sebelum dia azan! haaa itu pujaan family jugak tu.. sebab masuk je ayat ALLAHUAKBAR, settle secawan air panas teh o' dalam badan... by right habis azan Maghrib je sure dah abis sepinggan n surely tgh prepare nak tambah nasi or tengah sental murtabak pula!

lepas tengah sedap bersandar... sambil layan perut depan tv, sure aku dan family melayan Lagu "sepohon kayu daunnya rimbun... Lebat buahnya serta bunganya.. Walaupun Hidup seribu tahun... Kalau tak sembahyang apa gunanya" HAAAAAAAAAAAA ini lagu tema Geng Surau... maknanya kalau aku tgh ketandas.. akan ku pantaskan.. teranan itu... dan kadang sedang sembahyang akan jadi tak berape kusyuk sudahnya! tapi selalunya aku melambatkan sembahyang didalam keadaan tak mahu terganggu sembahyang memikirkan ape pulak episode kali ni geng surau... haaaa taktik terbaik! soo bolehlaa korang sembahyang sambil senyum kepuasan!

Mesti most of korang tengok.. cerita ni berkaitan surau dekat kampung. 1st thing yang buat aku tertarik dengan cerita ni.. USTAD STEADY AKU" itu mmg lawak.. ceramah 1st yang kalau aku hadir.. sure dah guling atas lantai! merapu gile... tambah pulak dengan pak ABU! dia ni selalu kasik idea nak improve quality surau tetapi asik kena potong je dia ni..sure ade orang lain ulang idea yang Pak Abu bagi dan diterima.. sedangkan Pak Abu ckap orang buat tak perasan je! kesian!! Selaintu, ade Cikgu lakonan Mat over boleh tahan jugak..dia Geng dengan pak abu dan dia suka sengal bersama! hadoih! pening kepale kalu dia dah tag team dengan Pak Abu.

Surau ni jugak ade sorang Imam, dia ni belakon macam Looser. Sebab mencari wanita untuk hidupnya! hehehhe arrange meeting la pertandingan nasyid la... asal ade ape je yang berkaitan ade perempuan, sure dia punye comment, dia punye control diri.. XTRA dan lawak sebab akan kena bahan dengan Pak Abu dan Cikgu! Imam ni ade suka dekat MIZZ MINAH ( budget mizNina) dan ape yang MizMinah cakap dia akan support sepenuh hati! Mis Minah ni dahla speaking 24/7 mentang cikgu English.. silap aaa!!!

AKU BENCI AZRIN! kalau sape yang tak tengok... takkan paham! Bayangkan seorang wanita gedik! Ade tunang tapi flirt dgn orang lain dan mencuba dimana dia rasa ada chance! aku benci perempuan macamni! Hadoih! Mula dengan Mayat (Razif) lepas tu dia switch dengan kawan baik si Maayat tu! perangai GEDIK! aku ulang GEDIK SANGAT!

Okie.. mari kita cerita tentang HERO! Mayat A.k.a Razif, jejaka yang dhulu jahat gile sampai orang kampung takut dgn dia. pulang dari pusat menjadi sangat baik..! Mak bapak dia berpisah sebab bapak dia tak tahan dngn Mayat ni sebab jahat sgt..! dahla cemburu takhenggat! waktu dia couple dgn Azrin dulu sebelum masok pusat, sape yang usha azrin mmg kna la dgn Mayat! teruk betul! tapi bile dia balik, dia cuba mendekatkan diri dengan surau.. tolong orang kampung n mintak maaf dgn orang kampung yang dia buat salah.. RESPEK!!

Mayat ni ade la sorang peminat perempuan... nama dia UDIEY! wanita yang comel anak CIkgu (Mat Over)! i LOIKE! Udie akan tolong mayat ni dalam apa cara dan apa keadaan.. kalau nak blaja ke.. kerja-kerja surau ke! haaaaaaaaaa semuanya dia tolong mayat sebab suka dekat mayat.. Udeiy siap tolong tukarkan cikgu kelas si Mayat ni! sebab Cikgu tu berdendam dengan Mayat! ade kes waktu Mayat Jahat! Udie dengan selamba cerita dekat ayah dia secara berlapik... HAAAAAAAA Kena Tukar cikgu tu! terbaik!

Papehal pon aku cerite berjela tak guna jugak sebab bukannye korang paham pon! dan yang paling tak best.. sebab cerita ni habis dengan Udie n Mayat tak Bersama.. walau kau akan paham yang Mayat dah Sedar tentang Udie.. Tapi DIORANG TAK CINTA!!! ( huh nak tgk cerita cinta pegi layan Twilight la!!! HISH!) tapi aku harap ade sambungan bendeni!! TOLONGLA!! adekan adekan adekan!! atleast closing dia bia laa UDIEY DGN MAYAT! Pastu AzERIN TU jadi TAH PAPe!!

ps- adek aku kata nanti ade GENG SURAU RAYA? tapi takde eklan pon.. rasa macam kna Game dengan adek sendiri..!dem sebab aku cuba untuk percaya!

Monday, August 30, 2010

jauh dari cintamu ...

dalam demam2 ni ape lagi.. golek layan movie, SUBHANALLAH! untuk kali ke berapa kali aku menonton teros cerita AYAT-AYAT CINTA... aku tak tipu.. memang aku cepat tersentuh dengan ke-agungan manusia yang melakukan hidupnya dengan jalan Allah.. sebab masih jauh lagi aku untuk sampai ke sana....

Tersentuh aku melihatkan pengorbanan Aisyah.. Insyallah.. PAYUNG EMAS, Bidadari SYurga...



sebab layan sangat cerita ayat2 cinta ni... dengan insafnya aku pon tros melayan Ketika cinta bertasbih part yang bagi aku yang sungguh memberi kesan dalam diri aku stiap kali tgk



Seriously... memang aku selalu terbabas.... Alhamdulillah cerita macam ni selalu buat aku macam.. dekat je dengan tuhan.. buat aku rasa KECIKNYA diri.. buat aku rasa damai dengan Islam.... Walau jauh lagi.. aku akan cuba...! Insyallah

ps- Kepada sahabat yang akan berkahwin, yang akan bertunang dan yang masih mencari... Insyallah kalau ini pilihan kita... pasti mendapat perlindungannya!

Wednesday, August 18, 2010

Tengok Kiri Tengok Kanan

Puasa ialah bende yang paling best dalam hidup orang Islam ( yang mengamalkan) banyak sebab! kawan kawan cakap, WAH PUASA KURANG ISAP ROKOK, PUASA SAVING DUIT,PUASA BALIK KERJA CEPAT, PUASA MAKANAN HEBAT,PUASA TAMBAH PAHALA SENANG tapi.. paling beshhh dalam bulan Ramadhan ni COMFIRM Pasar Ramadhan. !!!

Bazaar Ramadhan paling banyak makanan.. tak payah nak ke Kedah dah mai dah "LAQSA UTARA" tak perlu ke Thailand dah bersepah "SOMTAM, TOMYAM" Tak payah lu orang pergi Johor..dah banyak Bryani Gam... tak payah nak pegi jauh-jauh Terengganu.. Bersepah Sata.. Segala kuih Kelantan...Tak payah nak buat BBQ dah bersepah segala golek.. Ayam laa Kambin la itu la ini la.. haaa.. bayangkan.. duduk dkt area rumah je.. Semua bende dah ade.. tinggal nak beli je!

Kita lupa, Puasa ni buat kita jadi lupa diri... haaa ....beli banyak makanan.. TAK SEDAR TANK KANCIL je.. Sian Processor perut tu.. resting sehari.. Kita sumbat penuh sampai bottle neck sudah! Bazir balance bawa ke sahur, Ahhh Terlajak sahur.. TONG SAMPAH yang kenyang.. Sebab tu kucing-kucing Jalan time puasa ni Gemok time-time ni... dok depa je sebat segala yang dibeli..

Kita lupa, kata puasa badan lemah.. slow... Mengantuk... tapi malam-malam kita tahhengat berjaga online, tgk tv sampai ke sahur... Kalau macam ni.. jangan kata puasa, tak puasa pon badan lembab je nak melayan hari yang panas... ye laaa dah malam tu hangpa pi balun kaw-kaw tanpe belas.. mmg engin pon meragam.. sakit perut la itu la.... Sahur macam orang lupa diri, Tambah nasik hang tambah lauk.. air kurang.. pi kerja.. HAMBIK sakit perut... lada/cili sahur tak sempat process dah tido nak tunggu pagi b4 kerja...

Kita lupa, time puasa-puasa ni.. mulut jadi slow, badan lembab... KUYU je mata.. tapi kalau mengata, mengutuk ataupon mengondam orang.. NUMBER 1! pelik tak.. mata tak mengantuk tengok gelagat manusia.. otak tak lembab nampak kekurangan dan kesilapan orang.. otak tak kering menghafal apa yang dinampak pada diri orang lain... Perempuan pakai baju nampak dada.. Wah malam lepak sure kite cerita.. Pakai leggin.. Pergh siap kalau boleh amik gambar tunjuk kawan..TERBAIK! Kita tengok kawan-kawan bawak awek pegi bazar, bawak awek pegi buka.. bawak boyfie pegi shopping raya... ABIS DIBAHAN PUAS!!!
Puasa ke kita ni?

OIT GENG!!!! kalau puasa.. orang belanja body depan mata.. tengok je la.. Orang buat pelik-pelik, kita kagum je la... tapi kita lupa.. sebenarnya.. kemungkaran/kesalahan orang bukan untuk dishare dengan kawan-kawan.. yang salah tu kita dok pi cakap time lepak malam.. "AWEK TU PAKAI MACAM ni MACAM Tu.... BUDAK ni MACAM TU MACAM Ni"... kenapa
kite tak tegur kepada yang sepatutnya.... dok pi cerita semua orang...

Allah swt tidak membuka aib seseorang umat manusia selagi dia tidak membukanya sendiri.. dan aib manusia itu bukan bahan cerita yang elok dikongsi melainkan dengan empunya badan agar dia sedar kesilapan... tapi biasa laa kita sure takmau cakap dengan owner body.. takot terasa.. but we are happy tambah berat bahu kiri... happy cerita pelik-pelik pasal orang tanpa rasa bersalah...Orang lain buat dosa, Kita pon nak share skali amik dosa.. kan rugi? jom kita dok diam-diam pikir before tido, jangan pikirkan pahala yang kita buat... sebab belum tentu betulnya Puasa,Sembahyang, Derma yang kita buat.. Tapi pikir dosa yang kita dah buat dalam sehari... tu comfirm tak salah punye kiraan kita..

Tengok Kiri Tengok Kanan, Ada cermin di depan jgn lupa diperhatikan...

ps- bulan ni pon baru start, mari kita check ape yang patut so towards the end nanti Insyallah Barakah amal kita... sebab tahun ini Alhamdulillah merasa kita puasa.. tahun depan tak tentu ada lagi SALAM RAMADHAN

Tuesday, August 17, 2010

Senaman pagi!

korang selalu tak mengantuk gile time pagi2 tengah kerja... ye laa korang bertadarus, qiamulaill malam kan!!!! hmm aku tak laa macam korang sebab aku selalu layan tv,bola,kengkawan,online or maybe melepak tak ingat sampai pergi kerja je jadik lemau gile!!! soo bagi yang speciese pegi kerja lemau gile ni!!!!aku nak suggest cara senaman nak ilangkan mengantuk since atleast korang sambil2 buat tu streacth jugak badan ilang sengal2 (kalau korang memang sengal tu aku tak bleh nak buatpa la). meh aku tunjuk syarat2 nak buat senaman ni.. fuuhhh fuhh.. berkoba2 ni!!

Syarat:

hanya boleh dilakukan dari 7pagi hingga 1 petang. berpakaian kemas dan menutup aurat. bersih dari hadas. boleh dilakukan dalam kadar 2,4,6 mahupun 8. TERSERAH.. kalau nak lagi kurus.. buat laa yang tebanyak bagi lebih langsing dan effektif! owh terlupa nama senaman ini Sunat Dhuha!
Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam.Nak lebih best, korang baca doa ni lepas tu.. memang terbaik..

Doa sembahyang Dhuha

" Ya Allah, bahawasanya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikan itu ialah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindungan Mu. Ya Allah jika rezekiku masih diatas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika ia (dari yang) haram maka sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah, berkat waktu Dhuha, Keagungan, Keindahan, Kekuatan dan Kekuasaan Mu, limpahkanlah kepada hamba-hamba Mu yang saleh ."

"Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya aku segala dosanya walaupun seperti buih dilautan."

(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

WOW.. macam buih bro? wa rasa kalau kita try senaman ni hari2 atleast takkan takde sikit pon diterima Allah swt. Walau kurang kusyuk, kurang penghayatan dan bacaan, aku rasa kalau kita start bersenam hari2.. Mesti ade aaaa jugak mendapat. BAIKLAH! MARI kita mulakan!! Insyallah!

Friday, August 13, 2010

Ramadhan ke-3

Jumaat yang nyaman... hujan menemani hari, awan tebal membalut langit sambil aku menumpang teduh di sinar cahaya. Indah... damai kutbah jumaat disambut solat jemaah di masjid Kusyen memenuhi hari ini..

"cabaran puasa membuktikan kita bahawa Islam itu tidak lemah, alangkan 2 asas kehidupan manusia dijadikan cabaran menempuhi hari kita masih berdiri, masakan kita jatuh dalam kemaksiatan sahabat? cabaran makanan dan air yang merupakan benda yang paling penting bagi manusia meneruskan hari yang penuh mencabar dapat di tahan bagi memenuhi rukun Islam dan tanda taat kepada Allah swt, mengapa kita harus tunduk dan lemah dengan godaan yang lainnya walhal benda yang bukan wajib bagi kita"

terkedu aku memikirkan kebenaran dalam kata-kata. Hanya aku pejam dalam terang, pekak dalam kebisingan dan bisu dalam perbahasan.

with a baby's steps I'll start,
Hoping there's time for me Allah.

Insyallah
Salam Sahabat~

Thursday, August 12, 2010

Angin Ramadhan...

(2003-2004)
Everytime datangnya angin ini, pasti kepala aku akan flashback zaman kecik.. zaman sekola.. zaman Bukit bintang menjadi destinasi umpama rumah ke-2.. zaman bershopping dikala datangnya ramadhan...U can see me HIP-HOP Ya a Aww.. Fullcap NewEra, Durag coverin my hair, jacket, Bling2 coverin my neck, big T an baggy jeans with nike sneakers coverin my toes.

believe me when i says that this kinda things that make you miss the old days being school's student. This are things u cant do now as things are changed. Ya, we are all now in a different directions. Life it is what it is... Angin Ramadhan yang selalu aku rindu.. rasanya Nyaman sekali.. walau takkan datang lagi, Cukup kerana indahnya pernah dilalui!

Wednesday, August 11, 2010

Lawak Puasa

Haaa, dah masok bulan puasa ni badan sure macam ringan sikit! (berangan). Tapi yang aku pening tu sebab xda time lunch.... selalunya time tu la kita nak tidoq ka... nak rest ka.. nak borak ka... now since puasa.. takde time2 macamtu xcept nak pi smayang je... soo kalau mengantuk pon xda xcuse nak turun bawah ke, ke pantry or ke kemana-mana pun... hmmmm kna laa bertahan... (mate wa bukak setengah je ni...)

Back to today's topic,berkaitan dgn lawak, haa ni laawak yang aku ketegorikan biasa kau dengar time bulan2 puasa ni :
  1. kalau dikalangan lelaki.. statement yang klua dari kawan-kawan "berapa hari kau puasa?" walaupon soalan sepatutnya ialah berapa hari kau tinggal... ini menunjukkan ke sarkastikkan kawan2 dalam mempercayai rakan2.
  2. lawak yang aku kategorikkan suam-suam kuku ni adalah seperti "Bro, ade nasik tepi mulut!! tau laa tak puasa tapi jgnla obvious sgt" aDUHH!!! aku selalu macam senyum nak taknak jee melayan bende lawak gini... sebab takde lawak mane pon.. tapi sebab yang buat lawak tu aku tak berape rapat.. terpaksa aku gelak-gelak manja...
  3. Lagi yang aku tak tahu nak kategorikan lawak ialah bile... aku terserempak je kawan bukan islam ke.. pasti ada mulut yang bercakap dgn yang bukan muslim tu "woi mane aku kirim nasik lemak? kau janji nak jadi runner!" pastu diorang gelak-gelak walaupon macha/cina tu macam blur je...
  4. Lawak lazim wanita... "awak ni..dari minggu lepas uzur..." aku tatau la ni kategori lawak ke ape.. sebab aku tak rasa apa yang kelaka.. tapi ni yang aku selalu dgr keliling la... hehe level lawak hanya mencapai paras buku lali je baru... jadi tak dapat aku nak gelak dgn lawak begini.
  5. lawak2 yang lain antaranya... " harini aku sembahyang Terawikh 12 rakaat.. sebab aku suka number 12." kalau ya pon nak buat number yang cun.. cuba kau cakap " aku buat today 9 rakaat! 8 terawikh dan 1 witir.. haaaaaaaa sebab aku suka ronaldo 9!" atleast betul la rules kau tu.. jgn laa korang buat numbering tah pape yang pelik..

Ni baru sikit je lawak yang aku letak dkt sini but basicly korang paham la lawak jenis ape yang sedang disampaikan ni kan... Walau banyak lawak yang aku ketegorikan tak lawak.. tapi aku gelakkan juga bagi menjaga hati.. kesian pulak kalau diorang terasa hati kalau aku tak gelakk... tambah gelap pulak hati mereka ditambah perasaan dengki dgn lawak aku yang lebih kualiti! hehe soo bulan ramadhan ni.. mari kita LAYAN!!! bak kata nana dalam Xfresh.fm " KATA SUPPORT!!!!!!"

Tuesday, August 10, 2010

Tuesday, August 3, 2010

~Hanya aku Faham~

langit terasa mendung
hati bagai berkocak
ke kiri tak faham...
ke kanan tak tahu..
aku tetap begitu..

bertanya pada yang tak pasti..
berpegang dahan yang rapuh
berharap ketenangan
cuba bertahan

kutemu dia,
sepi...........
kutemu yang lain,
sendiri..............
hati tak indah,
mata berat melihat arah,
kadang berkaca............

penat berjalan,
aku merangkak,
penat berlari,
aku menari,
agar takkan sendiri

walau tak paham,
ku terus....
perjuangan ini menongkah arus
jalan keliling bagai berpusing

benci pada diri!!!!
cakap macam keling!!
Janji macam Melayu!!
berkata sesuatu pada ketentuan yang ku mahu tuju

Tak siapa tahu hati berbisik
dalam diri aku memekik
terapkan selamba
muka ku toya
badan ku perit
bagai mengheret

nak tanya ku segan
patut ku tahu apa dilakukan
nak hati buat pandai
realiti bodoh

ku cuba sekali, ku jatuh
sekali lagi masih tak butuh
ku punya kuasa sampai mana?
ku tanya diri tak punya apa

yang baca tak paham
hanya diri mengerti
tak perlu cuba memeningkan diri
bebelan hati untuk hati
mencari damai yang tak ditemui

Monday, July 26, 2010

Jason Live In Malaysia

Received msged from a fren seawal pagi. Tooo bad that i'm already off to office at 6am as i have important event to handle at the office that date. so since i gt the tic for that event, I rushed! just for you jason!! "Jason Derulo Live in Malaysia" Last wednesday. Thanks to Zalique fer makin this Happened. PENAT GILA!!

Tuka Baju n I START to RIDE SOLOO~ (nak jugak lagu jason derulo even aku mmg tak tahu)
----------------------------------
"I'm putting on my shades
to cover up my eyes,
I'm jumpin' in my ride,
I'm heading out tonight,
I'm solo, I'm riding solo,
I'm riding solo, I'm riding solo, sooloooo"

---------------------------------------------------------
wah giiituuuuu lyricsnya! obviously im not a fan at all... just listen to the song if its ever played dkt Hits/Flyz.fm. Memang terkulat2 mata aku sambil tgk orang menyanyi lagi ni.... hahahahahahah macam sengal gile "WHAT M I DOIN THERE!!!" terkeju!! as always event begini memang ramai gile chicks yang budget HOT! woah! me Likey! and since its a small area, obviously Jason tu depan mata macam boleh pegang~ haha he's sweating like hell since Malaysia ni panat kot, n yet he seriously can dance gile gempak... but im focusing more on his backup dancer!!! 2 ladey with short hair. THEY can really WORKS THEIR BODY LIKE WOAH!!! aku tgk kanan (my fren Ronggeng) dia gelak as we both tak tahu pon lagu apebende.. tapi since nak ALL OUT jugak.. he started to make an efford to sing...... "hmmaaa lalaaa heee.. SOOOOLOOOO.. laaa hmmmaaa eeekk aaaa SOlllOOOoOoo.." berdekah2 aku dgn dia menyanyi macam org takde gusi.. tak ape kebende aku bedal!! tak cukup dgn itu ditambah dengan menyanyi lagu femes (KATANYA!) from Jason~
----------------------------
"Mmmm whatcha say
Mmm that you only meant well?
Well of course you did
Mmmm whatcha say (whatcha say)
Mmmm that it's all for the best?
Of course it is
"
-------------------------------------
ini lagi satu, BEDAL! tah ape2 yang kami nyanyikan but we get it right when it comes to "WHAT CHA SAY!!!" terbaik! hahahaha. obviously since started working this 1 year, i've missed alots of entertaiment thinggy.. MTV or Vchannel hadoih! lucky tho to hv friends workin in this Entertaiment line which has gv me alotsa tic! adoih soo from now......HAVE TO START POLISH ON MY Music Knowledge back!!! heh kalau tak macam HARAM JADAH!
ps- HUNNY MADU dok bersemangat around my area during the event.. hmmmm KECIK JE DIA.. i LIKE!!!

Thursday, July 8, 2010

Oh Em Geezz!


WOOOT! WOOT! went there yesterday, hmm waktu a day before tu.. terpikir, should i wear baggy pant+'A'cap+ChaiN'a'BLING+White T+ sneakers!! tapi sebab kerja, aku pon pakai je la jeans n simple shirt from work (SIAP MANDI DKT OFFICE ) The event was quite awsome!!! seriously the event could be even better if the gap between fans and Usher or maybe the location being change to smaller place as nampak lebih pack n yet the crowd can be more CRAZY! Too Bad since buat dkt Stadium yang besar sgt.. soo i cant really feeeel the heat! since u can see the gap.. n yet not everyone menari beramai2 enjoying the event as ade yang duduk2 ade yang layan Blackberry ade yang dok snap pic 24/7.. soo its started quite slow as performance from locals artis tak begitu dilayan as people baru nak masok stadium. Sound juga agak not that clear (ye laa aku tic paling murah!) but overall awsome laa since USHER YANG DATANG! dari kecik aku dengar lagu U MAKE ME WANNA.. dok buat moonwalk n dok layan DANCE PALING GEMPAK TU KIRE USHER AAA..now i can see infront of my eyes! demmmm!! Usher Raymond!

however theres few things yang tak berape best is that, aku tak suka pergi event yang DUDUK! ape laa korang ni.. pegi event macam tgk movie boleh layan enpon n yet macam gitu-gitu je layan perasaan! YOU SHOULD FEEEL THE GROVE N YEAH SHAKE WHAT CHA MOMMA GIV YA!

lagi satu aku pantang bile event macam ni obviously pakaian mmg terbeliak mata!! semua tunjuk segala yang ade dekat badan.. segala taik lalat dibadan kau tunjuk segala color bra se"FANCY"mungkin kau pakai supaya aku ternganga jap tgk.. (meleleh air liur!!) soo gaya korang ni dah 100% markah nak layan Usher dah aku tengok.. Tetapi.. satgi orang lain tgh layan beriya2 melayan music and event tu... korang keras macam batu. Budget kau macam hotsuff n mantain ayu! macam nak sepak je aku tgk pastu buat muke kerek..pergh!! menyampah gile... korang kalau stakat nak mantain lawa n macam perasaaaan bagus... jangan aaa pergi event.. korang ni buat kacau majlis je!!! yes memang korang bayar ticket, tapi macam tgh layan youtube knape??? stress plak aku! pergi event macam ni caranya macam pegi ke tgk orang pidato kot! hish.. pastu orang tgh bergembira melayan2.. kau usha2 macam best! pergh! potong gile!!


aku happy gila U Make Me Wanna, U got It Bad, My Boo, Burn,Confession, Yeah & OMG!! macam nak terjun ke level bawah sebab aku nampak dia sayup2 je mata memandang tapi seperti yang aku selalu katakan..YANG PENTING SUPPORT!!!!! YEAH!! tiket murah yang penting.. BEEN THERE N ENJOY THE MOMENT! PEACE OUT! (macam hiphop plak)

Wednesday, July 7, 2010

Cerita Bola

Comel je aku tengok Sotong Bola! budget bleh predict sape menang sape kalah.... pergh.. jadi sotong pon lebeh femes dari jadi manusia skarang ni kan... padehal sotong tu tak knal pon Podoski, Klose,Swhinestyger, tak kenal VALDES tak kenal Casilas Tak Knal Villa Tak kenal Toress dan Puyol.. selambe badak je dia choose Spain (walaupon dia ni sotong budget jadi badak sebab dia selamba badak). Memangla aku pon suka Spain... but aku punye rasa berat dkt Germany as tho aku just hope a good game from both teams.

aku choose gamba bawah ni sebab aku tak kesah sgt laa if sotong ni choose Germany over England since aku mmg comfirm dia tak knal Rooney,Barry, James & Lampard! plus Englad mmg since start pon tak boleh pergi jauh seperti yang aku selalu cakap! hehe


FAKTA BOLA KENAPA ARGENTINA & ENGLAD TAK MASOK FINAL!
  • Lampard memang tak menyinar dekat Worldcup sebab dia sebok dengan Astro sampai takde mase nak main bola! IN HD!

  • Messi tak score bola sebab dia dok bz mintak belas kasihan! pourfamour!! nak tgk tv pon pegi umah melayu! apada! hish!

Lagi cerit pasal bola... punye laa comel, aku saje kirim baju dkt kawan aku yang ke Kelantan sebaba de kerja untuk beli jersey untuk aku.... excited laa atleast ade jersey 1 ketul kenangan worldcup.. walaupon ciplak.. hahah yang bestnye pasal jersey tu ialah team tu kalah dkt round1 n aku yakin maybe dalam bulan depan baru aku dapat jersey tu since both of us bz nak berjumpe... hahah by that time.. bola pon dah abis! hahahahhaha sooo buat baju pusing2 jalan2 sudah!

Lagi cerita pasal bola... aku tau kebanyakkan orang pon macam aku.. KITA TAK TGK PON BOLA PUKUL 2.30am tu toksah aa nak kata TEGAR SGT! as result.. aku bangun subuh~( thanks mak selalu kejut!) soo bile bangun.. jam baru dkt pukul 6am. things i did just pegi dkt tv tgk highlight! soo takkan terlepas serangan pantas/tuntas dan segala goal bagi game itu! jadi bila sampai office ataupon melepak bersama kawan-kawan... AKU BOLEH AA SEMBANG KENCANG macam ade time bola tu!!! heheh cerita bersemangat! yang lain suare lemah jee SAPE SUURUH KORANG STAY TGH MALAM! kan BESOK NAK KERJA! apekesengal.. heheh suke atie korang la asal bahagia!

ps-time tgh tengok bola... aku paling happy time camera zoom dkt fan! pergh awek2 memang terbaik! kalau aku dkt stadium sure aku jadikan vuvuzela tu nak buat teropon dari membingitkan keadaan!! yeay! ataupon since semua hot sgt aku jadikan vuvuzela sebagai COVERLINE! hahaha senang je brader ni, malas nak pegang vuvuzela HAMIK KAU!

Monday, June 28, 2010

TIP di TANDAS!!!

okie guys! today.. aku nak ajar korang cara-cara terbaik dalam tandas nakcover line! mudah dan efektif!! aku dah praktikkan lama dan aku rasa perlu diajar sebab sesetengah penguna tandas ni masih jahil dalam bab ini! mereka yang jahil selalunya akan meninggalkan kesan, bunyi tak senang dan menganggu kejiranan yang dok melayan perut~
  1. sewaktu kencing, kalau deras sght... SILA BUKAK AIR PAIP! soo sealiran dgn bahan kumuh korang! takde laa rasa macam kuat sgt sampai jiran tetangga dapat dengar kederasan air! selain tu.. waktu korang membuang yang besar pon boleh di praktikkan so takdela kesan bunyi percikkan air hasil penjatuhan bende kotor korang~
  2. PAKAI TANDAS YANG PALING DKT DGN BLOWER! sooo lagi dekat dgn blower lebih bising dan tak perlu banyak coverline... if not ..korang kentut sure bunyik kuat dalam tandas yang kedap dan ebrgema itu! kalau dah ade blower kuat.. sure bunyi dikalis baik!
  3. FLUSH SETIAP KALI! korang pon tau setiap kali flush akan ade bunyi air dalam kitaran 2-3saat sekurang2nya.. sooo bila rasa segan dgn jiran tetangga sebelah~ korang tekan/tarik flush apabila ianya dihujung tanduk! haaa soo hasil bunyi pasti tiada! ini disebabkan oleh hasil flush yang melancarkan air itu!!
  4. tunggu line clear... sooo bile nak masok tandas... sila usha berape orang ade dalam tandas... so kalau macam tandas kecik di office atau tempat tak femes.. sure kebarangkalian tandas dimasuki kurang.. sila tunggu bunyi pintu orang keluar sebab obviously kau akan tau org masok atau keluar... orang yang masok selalunya happy dgn menyanyi dan tolak pinttu tanpa belas sebab tak tahan... ataupon sebab takde rasa bersalah.. tapi selalunya yang nak klua akan kluar dgn pantas dan tuntas! sebab mereka malu dgn apa bunyi yang dilakukan sekitar beberapa minit sebelumnya! (hanya tips tapi jgn percaya sebab manusia bebeza~) sooo bile dah clear!! lancarkan sepantas mungkin... dengan sekali henyakkan kalau bisa!

silalah cuba dan selamat berjaya~ aku tak jamin but i survive so far n still goin!!!!!

Tuesday, June 22, 2010

Bakar Bakar!!!


AKU: Kenapa bakar??
ORANG: Sebab BENCI!!!
AKU: KALAU BENCI KENA BAKAR??
ORANG: sebab nak tunjuk rasa tak puas hati dkt Israil
AKU:Mane korang dapat Bendera ni??
Orang: Buat laa.. TEMPAH!

-sekian-

penat tempah.. mahal pulak tu.. pergi bakar.. Baik tempah baju raya! bukannye masok Al-Jazera pon... Bukan ISRAIL Yahudi tu kesah pon! bukannye diorang nak buat port pun! TEMBAK TETAP TEMBAK! BUNUH TETAP BUNUH! kan lebih baik kau hulurkan dekat yang memerlukan.. lebih baik banyakkan berdoa dan tunjukkan perpaduan islam dalam membantu dan bukan membazir! konsep orang kita ni kena laa diubah... jangan marahkan nyamuk kelambu dibakar...Islam tak menghalalkan cara.. MEMBAZIR ITU HARAM..

ps- perempuan sekarang lebih memerlukan banyak kain.. soo daripada BAKAR.. baik bagi depa nak tutup mana yang dok terbukak

Monday, June 21, 2010

UBAH CARA & UBAH GAYA Kempen!!

SI GEMOK!! Kita perlu berubah!! Jangan asik salahkan nasik yang sedap dengan ayam!! (woot woot!! Nasik mamak Hakim pergh! Melelh air liur dgn cam kuah madu!!) Jangan asik cakap mak masak sedap!! Jangan asik cakap takde masa nak makan makanan berkhasiat sebab kerja dan macam-macam excuse yang aku jugak selalu sgt bagi!!! Hehehe teringat aku alasan paling best skali alasan si gemok ialah:
TULANG AKU BESAR!!
Silapnya kita, sepatutnya YANG GEMOK.. ubah cara makan, mula bersukan... walaupon most of people cakap “AKU TULANG BESAR..BUKAN GEMOK” hehe sedar diri!!u are what u eat... walau tulang kau besar.... PERNAH TGK TAK BENTUK TULANG...??

haaaaaaaa seee??? Mane ade tulang di bahagian peha yang size 40? remember BONTOT PON TULANG NIPis! haha jgn kasik alasan kau keturunan NEGRO! (sambil menari RIGHT THUR!) Mane ade extra tulang dekat lengan??? (sambil kau tgk cermin.. sila buat chiken dance!!!) Mane ade tulang dekat bawah dagu??? Hmmm soo u might have a big bones but its too obvious we wont have extra bones at those area!!! jangan salahkan tulang bsear sooo kau tak boleh cekak gelang tangan pakai jari.. JARI KITA GEMOK!! sebab tu tak sampai! adoiYY!

Okie... marilah Gemok-Gemok SeMalaysia kita berubah! Marilah kita buktikan bahawa tulang kita memang besar sebabtu kita besar dengan mengecikkan badan sedikit!!! Soooo once u get smaller.. SHOW TULANG bukan BABAT!

Tuesday, June 15, 2010

Soalan Bocor tapi belum tentu terjawab!

Selalu aku dengar soalan macam ni.. tapi bolehkah aku menjawabnya? Termenung jugak bila memikirkan tantang yang satu ni... sebabnya..

Mata selalu memandang,
Telinga selalu mendengar,
mulut selalu berkata,
dan hati selalu terdetik,
Tapi semuanya jarang pada jalanmu...

Sering aku menghafal.. TAPI TAK LEKAT
Sering aku berkata.. TAPI PELAT
Sering aku baca.. TAPI TAK KUAT

sering Aku dengar..TAPI TAK INGAT
Semua kerana TAKUTKAN NYAWA DIANGKAT


Soalannya mudah tapi belum tentu aku mampu menjawabnya dan selalu aku fikirkan...


apa usaha ku?

Dalam Hadis Rasulullah saw :
Selepas kematian, roh seseorang yang mati akan kembali kepada tubuhnya dan dua malaikat akan muncul, Mungkar dan Nangkir, dan akan bertanya "Siapa Tuhan kamu ?" dan dia akan menjawab “Allah tuhan aku”. Kemudian mereka bertanya padanya “Apa agama kamu ?” dia akan menjawab “Islam agama aku” Kemudian mereka bertanya padanya “Siapa yang diutuskan kepada kamu ?” dia akan menjawab “Rasulullah saw diutuskan kepada aku” Kemudian mereka bertanya padanya “Bagaimana kamu tahu ?” dia akan menjawab “Aku membaca kalam Allah (Al-Quran) dan mempercayainya” Kemudian akan kedengaran suara dari Syurga mengatakan “ Hambaku telah bercakap benar, baringkan dia di atas katil daripada Syurga dan bukakan pintu Syurga untuknya” Kemudian dia akan mendapat kebahagiaan dan mula merasai kenikmatan dari Syurga, dan kuburnya akan diluaskan seluas mata memandang.

Rasulullah saw bersabda tentang manusia yang berdosa. Selepas proses kematian selesai, rohnya akan kembali kepada tubuhnya dan dua malaikat akan muncul, Mungkar dan Nangkir, dan akan bertanya "Siapa Tuhan kamu ?" dan dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian mereka bertanya padanya “Apa agama kamu ?” dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian mereka bertanya padanya “Siapa yang diutuskan kepada kamu ?” dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian akan kedengaran suara dari langit mengatakan “ Hambaku telah berdusta, masukkan dia ke dalam kotak yang diperbuat daripada api dan bukakan pintu Neraka untuknya” Kemudian dia akan merasa bahang daripada api neraka dan kuburnya akan sempitkan sehingga bersilang tulang-tulang rusuknya.

Tersenyum aku memikirkan indah SYUGAMU ALLAH,
Terkedu aku memikirkan PEMBALASANMU YA ALLAH,
Mengalir air mataku teringatkan Dosa ku Ya ALLAH,

Moga Nanti akan Terjawab persoalan itu~

Salam Jumaat Para Sahabat~

Lelaki Semakin Pupus..

Salam, tergerak hati aku nak tulis pasal lelaki sebagai topic kerana bising di paper malaysia tentang gejala rumah urut lelaki!! dahla makin lama aku rasa lelaki sekarang memang laaaa semakin sikit daripada perempuan yang memang berlambak dipasaran... aku just nak korang tahu maksud lelaki yang PUPUS disini ialah "lelaki yang berkualiti".

Lelaki yang takde qualiti:

Contoh mudah bagi Lelaki takde kuality ni senang je nak tgk... lelaki yang suka laki..!!!! (INI COMFIRM YANG PALIK TAKDE QUALITY!) banyak sgt sekarang ni, ADOOOOIIII.... ape taste kau ni nyah?? badan ketul2 pakai METRO habis.. Tapi mengidam Bontot! adoi! pening aku pikirkan diorang ni... bayangkan berdua dgn lelaki sambil feeeling-feeeling je dah meremang tekak aku ishhhh!!! CHOYYY!!!! tak cukup dengan itu, species yang gemuk pon nak layan suka lelaki...teringat aku cerita Blades of Glory.. hahaha teringat jugak aku cerita Adam Sandler NOW I PRONOUCE YOUCHECK AND LARRY....aku rasa sekarang ni MAYBE WANITA TAK MENERIMA MEREKA dan membuatkan lelaki ini BERALIH ARAH!! hmmm To all LAdies out here~ aku merayu dkt korang...PLEASE TAKE THOSE GUMUK2 ni jadi sahabat/teman sebab mereka HODOH JADI PEREMPUAN!!!! Tegakkan Mereka Yang BENGKOK dan PATAH ni! seriously those people with ++sizes are normally soft and are good listener! theyre verry comfy SOFAs and hav good shoulder to cry on~ trust me. Sebagai pengerusi persatuan GEMOK-GEMOK SEMALAYSIA, AKU MALU!!! walaupon kite ni macam yang UOLS tahu tak perlu nak makan supliment ke.. Pill HORMON KE.. tapi itu bukan ACCESS TO VIP nak jadi LEMAH GEMALAI dan SUKA BONTOT!! adoI! Mostly jadi laki tak hensem..BERANGAN JADI PEREMPUAN!!.. Budget kau jadi lawa ke?? adoimak! Pening! even i cant deny that some of the guys are PRETTY, but please!! cant we makes World a better place! kesian dekat Hawa ni haa yang makin banyak dipasaran!

Okie, enough with this type of guys yang gile tak masok akal ni..(kan wanita itu indah?) tak paham aku knape bleh macam ni plak diorang jadi ni.. soo now move on to 2nd part of guys yang takde quality... LELAKI YANG TERLAMPAU LELAKI... bab ini susah nak describe sebabnya diorang ni sebenarnye terlampau sangat... contoh mudah, KAKI PUKUL.. ini pon kategori lelaki takde quality!! tapi aku cukup tak paham kenape kalau korang pikirkanlakan... siape yang jahat, sure ade bidadari kepit diorang kan?? kau tgk KAKI PUKUL time Sekolah! haa..sure ade chicks gedik dgn diorang...Kau tgk cerita GANGSTER omputeh ke china ke Tamil ke Thailand ke japan ke!! pergh KETUK LUTUT AKU DIBUATNYE! selain tu, kau tgk MAT REMPIT! haaa banyak wanita relakan diri... adoi... TAKDE TASTE! aku pelik... perempuan sekarang rela diri diperlakukan begini? apedah jadi? sebab lelaki begini ade power kot... or mmg moral manusia macam telor dihujung bontot? erkkkk hahahhahaha bongok... soo obviously those guys hv NO QUALITY at all.. takkan Wanita sekarang nak amik lelaki yang macam ni? sekadar memenuhi syarat kelakian, tetapi takde value dalam kehidupan seharian.

selain dari 2 quality tadi ini pulak jenis lelaki kurang quality dalam diam!! SAMAR-SAMAR,Contoh Mudahnya begini,Tertulis dalam Islam itu Sembahyang 5 kali sehari! tapi.. majoriti manusia sekarang sembahyang 5hari Sekali! sebab sembahyang jumaat merupakan sembahyang wajib bagi majority manusia masa ini...sebabnya TAKKAN NAK BERJALAN DI SHOPPING COMPLEX HARI JUMAAT? TAKKAN NAK MAKAN DI KEDAI-KEDAI PADA HARI JUMAAT? TAKKAN NAK DUDUK DI OFFICE WAKTU HARI JUMAAT!! sure pompuan tengok pelik dan kita ni laki pon rasa semacam tak kena jee kalau in public during Sembahyang Jumaat kan?? Lelaki yang Samar2 ni pon senang dilihat dgn Puasa yang Tunggang Langgang. alasannya tak larat, kerja berat ataupon diorang memang selalu dah ade geng yang tak puase.... so makan berjemaah! hah bab ni memang diorang berjemaah tapi bab sembahyang tak nak berjemaah sebab mengejar masa katanya! nak ditegur tak termampu..

Selemah-lemah iman manusia ialah menegur didalam hati dan berdoa agar mereka kembali kejalannya... Kalau nak disebut tentang agama.. memang banyak lagi perkara yang boleh aku sentuh.. tapi cukupla dengan perkara lazim seperti sembahyang dan puase... (puase dah dekat semoga kita berubah supaya mendapat barakah!) sebab manusia sekarang kebanyakkannya berpaut pada dahan yang rapuh~ mengharapkan yang memimpin kejalan yang benar tapi asanya saja sudah salah.. MACAMANA?

aku paham dalam sejahat-jahat manusia pasti ada kebaikkanya dan pasti ada penyebab atau pendorong bagi mereka melakukan sesuatu kejahatan itu.. selalunya memang kata orang bila sampai masa, manusia akan berubah...


MANUSIA AKAN BERUBAH TAPI BILA???
Salam~

Wednesday, June 9, 2010

Penanguhan PTPTN

hari ni rasa panas pulak bile aku pikir balik ape yang terjadi kejap ni......

punyelah susah nak dapat through line ptptn nak tanye bile aku kna start bayar loan blaja!!! try few times mmg takde yang angkat.. kata suara operator "sedang bz" tak berhenti2 sampailaaa ade satu makhluk berjaya angkat phone aku...

aku tanye laaa berape ringgit nak bayar, sebabkan aku dah abis blaja n aku nak menunaikanlah tanggungjawab sebagai penghutang yang berkaliber.... jawapannya rm90.++... okie done 1 part, as dia kata degree punye start bayar bulan 11.. FUHHHHH

soalan kedua aku tanye plak.. total hutan.... Blablabla jawapannya.. dengan interest 1% okie. aku rasa CANTEK AA!!! takde laa pening sgt... interest takde la tinggi... and the best part is its fixed je.. tak perlu laa aku risau ape-ape..

TIBE-TIBE RASA NAK HEMPAS JE PHONE NI BILE AKU TANYE AKU ADE BAYARAN TERTANGGUH..? JAWABNYA "ada RM2+++.++...."

MAKOIH....!!!!!! SEJAK BILE AKU ADE HUTANG BANYAK NI SEBAB AKU KATA SURAT PENANGGUHAN AKU ADE JE!!!!!!

MAKHLUK NI CaKAP...

"BILA AWAK MENGHANTAR SURAT PENANGGUHAN, SO KAMI TIDAK HANTAR SURAT DAN MENGENAKAN SEBARANG TINDAKKAN MAHKAMAH SEBAB DITANGGUH. TAPI JADUAL PEMBAYARAN TETAP BERJALAN SEPERTI BIASA."

wtf!!!!!! rasa macam kna tipu dgn GOVT plak ni.. menyirap darah plak aku skarang ni.. HADOIH!!!! kalau surat penanguhan sekadar menghalang surat amaran dan sebagainya, ape gunanye?????????? still kna bayar jgk kan!!!!!! surat penangguhan sepatutnya MEMBERI PELEPASAN KEPADA kita SUPAYA tak perlu membuat sebarang pembayaran sampaila habis tamat belajar!!

KALAU MACAM NI TAKDE HASIL LAAAAAA TANGGUH2.. BODOH BETUL! sebab still kna bayar jgk monthly SINCE HABIS DIPLOMA...

AKU MEMANG KECHEWA DGN PTPTN NI... HMMMM NAK TAKNAK KNA BAYAR JGK LAAA GAMAKNYA...

RELAY FOR LIFE 2010

29.5.2010bUKIT jALIL,i've attended MAKNA event for CANCER that really inspired me. It shows that theres still chance fer everyone to live equally without having to fear of what we really are/who are we and etc.
RELAY FOR LIFE!!!
16 hours walking from 6pm(29.5) to 10am(30.5) terbaik! peluh jantan, betinan nyah semua klua laa katanya! mmg event ni aku obviously pergi at first sebab office ade sponsor bende ni, but i finally bersyukur jgk aaa dapat attend event ni sebab eye opening on kesusahan org lain buat aku rasa happy nak idop esok!!
start pukul 5pm aku dah pacak daaa dkt situ... seriously.. AWEKs2 mmg champion kalau event2 ART/ENVIRONMENTAL/HUMANITARIAN pergh!!! model2 n photographer/aweks2 university yang hadir, family, relatives yang hadir support thier family members yang ade cancer, those survivor~ hmmmm mmg terbaik.
the whole nite while ure doin that jalan 16hours, theres so many performances done by those survivor cancer such poem/singing/inspiring talk and dances. other than that, banyak jugk performance yang aku pon tak knal sape!! but KUDOS to them as actually they were makin a superb performances!!
HIGLIGHT!!!
  1. awek kedai jual lamb rice mmg tersenyum aku sendirian...
  2. performance anak beranak yang aku tak tahu mana datangnya... hmmmm anak wanitanya suara terbaik!!! tersenyum aku bertambah besar sendirian!!
  3. melihat kanak2 yang kecil dan menghidap cancer, terkedu dgn semangat dan MEREKA MASIH MAMPU MENGUKIR SENYUMAN.. buat aku nampak dunia dari sudut yang sangat berbeza
  4. semangat 1 malaysia amat terserlah!!! semua bantai menari BANGRA!!! joget ZAPIN (aku dah buat macam johorobik) beramai2!! mmg fun sambil menyanyi bersama
  5. kami bakar Lantern dgn ayat2 semangat!! love it! the whole field penuh! lawa plak tu!

there always tomorow for those who believe,
Never stop! just keep walking

Keep on fighting till the end~
-Relay cancer 2010-

Friday, June 4, 2010

Jihad Mu~

Salam Jumaat,

aku rasakan hari ini.. lain dari yang lainnya... lebih tenang & lebih mudah... mungkin penangan Solat PERDANA STADIUM MALAWATI malam tadi yang dihadiri lebih dari ribuan UMAT islam seluruhnya...

Ketenagan melihat manusia beramai-ramai berdoa dan mengagungkan ALLAH SWT. aku cuma rasa lebih tenang kerana semalam tak perlu nak fikir... baju ini atau itu, kasut apa untuk dipakai, barangan yang perlu dibawa.YANG PENTING CUMA BERBEKALKAN PAKAIAN MENUTUP AURAT,SEMANGAT & KESUNGGUHAN bagi bersama menunjukkan support terhadap event.

Teringat aku cakap seorang kawan, "ISLAM itu senang tidak membeza-bezakan. Tak kesah kaya miskin cukup sekadar jubah kemasjid! cukup dgn kain dan baju melayu."
TAK PERLU BAJU AIGNER, SELUAR ARMANI BELT GUCCI & KASUT FERAGAMO..

meratap gambar-gambar perjuangan mereka dan semangat JIHAd Mereka... Malu aku jadi ISLAM yang sekadar menjadi pengecut LARI DARI BAYANG-BAYANG SENDIRI..

sewaktu sedang asyik menyanyi lagu nasyid skola rendah (zaman skola agama surau) sebak rasanya sebab teringat zaman kecik-kecik. tak tahu mana hilangnya lyric-lyric lagu dari kepala aku yang di isi dgn hiphop/rnb/punk/indie mahupun lagu irama malaysia. Kejap aku tersenyum teringatkan seorang budak gemok yang bajunya kotor berlari-lari main bola tutup botol disekolah agama dulu (aku la tu).
Ustad mula memberi ceramah berkaitan YAHUD dan ISRAELI dgn semangat. aku dgn dgn semangat... disaling dgn jeritan "ALLAHUAKBAR!!!" semangat pemuda2 ABIM dan PAS yang aku lihat dgn megah berbaju hijau berseluar "YENKEE".

Ustad menyentuh JIHAD... dimana WAJIB KAU MENYERAHKAN TENAGA MU DAN DARAHMU JIKA SAUDARA/AGAMAMU MEMERLUKANNYA BAGI JALAN ALLAH SWT. terdiam aku lalu teringat gambar di TV dan paper.

-JIHADMU SAHABATKU, kau juangkan AGAMA & NEGARA mu walau berbekal BATU dan SEMANGAT!!

-JIHADKU CUMA juangan melawan godaan nafsu dari terus terikut sesat dari ajaran agama ku.

-JIHADMU SAHABATKU, BERTEMU PELURU DAN PERISAI BESI DALAM MENGHARUNGI HARI

-JIHADKU CUMA selimut yang ku lawan bagi mengelak waktu subuh pagi

-JIHADMU SAHABATKU MENYABUNG NYAWA HANYA UNTUK MENCARI SESUAP NASI

-JIHADKU pula cuma godaan nafsu makanan yang lazat setiap hari.

BISMILAH

"Wahai Tuhan, Kuhulur tangan yang penuh dengan dosa kehadapmu semoga kau lindungilah SAUDARAKU
Tuhanku, Janganlah kau Hancurkan hati-hati Mereka ini jika bukan Syurga tempat baginya
Tuhan, dengan tangan yang bergelumang dosa ini aku malu mengangkatnya kehadirat mu YA ALLAH, tapi demi sahabat/saudaraku yang ditindas, aku berharap kau berilah KEAMANAN DIHATI MEREKA ."
AMIN

SALAM JIHAD SALAM SELAMAT SALAM JUMAAT!

Tuesday, June 1, 2010

Ini Baru 1 Malaysia!!!

kalau korang dok dengar-denagr orang kata 1Malaysia.. haaa ni aku nak cakap.. tengk Cerita ni GADOH!!!! sebab dalam cerita ni memang TEPET (tak paham?? Tepet maknanye tepat padat melikat!)
Korang boleh carik dekat Youtube kalau nak tengk cerita ni! aku jamin... korang cuba mengelak... tapi memang itulah yang kita lalui... selalu orang cakap.. kerana marahkan nyamuk KELAMBU DIBAKAR... sama macam bangsa Malaysia.. menunding jari atas kesalahan lampau dan dendam yang terus tersemat bagi generasi yang akan datang! Cina sentiasa merasai ketidakadillan dalam pembahagian. Melayu terus menagih hingga titisan terakhir. India sentiasa mengatakan mereka dianak tirikan. Kita bergadoh sesama sendiri.. TAPI MEREKA YANG KAYA???
Ini bukan soal kulit,soal bangsa & soal Agama. Tiada Agama mengalakkan permusuhan dan perbandingan. Tiada Agama mengatakan kejahatan ialah jalan yang Benar.yang KAYA tak pernah peduli dengan manusia yang digolongan pertengahan dan bawahan.. umpama kuli diperhambakan mereka tanpa rasa berdosa. CUBA KITA BANTU YANG DIBAWAH selain hanya asik MEMINTA KERAJAAN dengan subsidi/bantuan. JANGAN MENUNDING Kalau Kita Punya Wang, JANGAN KATA nak DERMA rm10~ sekecil mungkin duit yang kita ada cuma yang terkeluar dari dompet bagi merengankan beban yang lain demi nafsu sendiri yang tak pernah cukup!
Dalam Cerita ni aku boleh cakap aaa nilai-nilainya agak kasar sangat bagi yang tak boleh terima... tapi seriously said... i give 10/10 dalam cara penyampaiannya kerana tak perlu nak cakap kosong 1Malaysia macam yang lain... kalau bende macam ni ditonton.. aku yakin! korang sure rasa memang betul... sebab thats how we been brought up in life... kenapa kita rasa ade beza antara kaum dan sebagainya..
Walau cerita ni banned dari klua tv ke ape ke... tapi memang betul... isu sensitive dalam cerita ini sukar kite terima... walau macam mane skalipon...... AKU SUPPORT!!!!!!!!!!!

IM BACK!!

AKU COMFIRM PAKAI INI BLOG BALIK!!!!

AKU CUBE tuka blog.. tapi rasa tak best plak.. few post been made.. but macam rasa tak kenaaa je dgn blog baru.. ntah knape... soo i guess im usin back my old one...



HERE COME THE BIG FAT UGLY GUY!!! sooooooooo... HAPPY!

Tuesday, March 23, 2010

Monday, January 4, 2010

Apa itu 2009

orang dok bising... 2010 itu dan ini... segala cecita... harapan dan pelbagai cerita direka bagi memenuhi awal tahun yang diharap tercapai di akhirnya... namun aku?? hmmm banyak yang dirancang tapi tidak diluah dengan kata.. cukuplah sekadar berharap lebih baik dari tahun sebelumnya... tak guna aku cerita ape yag terpendam didalam kerana mungkin tidak tercapai.. bagai angan-angan mat jenin.. ataupun pelamin angan ku musnah.. (ehhh??)

2009 lebih menarik untuk di ceritakan... baik dari pelbagai sudut untuk direnungkan...

dalam pelajaran.. BBA(hons)InternationalBusiness WAHHH!!! grad sudah aku akhirnya... ape yang manis ketika belajar.... TAK PERNAH SANGKUT PAPER BAIK DARI DIPLOMA HINGGA KE DEGREE!!!!!!! walau tahap aku bermain2 agak kritikal.. dimana setiap minggu pasti dengan agenda bodoh..... namun bak kata ibu "PELAJARAN MESTI DIUTAMANKAN" hmmm 2009 mengahiri segala penat aku 5 tahun blaja... walau dari mulanya bukan bidang yang kuminati.. namun.. Hidup PERLU Diteruskan!! aku bersyukur juga dengan keizinan yang diberi... aku sekarang paham ape yag aku mahu dalam hidup....

AKU CUMA MAHU BERCAKAP!!!

sesuai dgn course dan pelajaran dimana asik bercakap.. TUHAN MAHA ADIL.. YANG TERBAIK BAGI UMATNYA... sebab tu aku percaya dengan kehidupan yang kadang perlu dilayan walau tidak berhala tuju... pastu destinasinya ada... cuma dimana pengakhirannya kita yang boleh meletak noktahnya..

dari segi kehidupan... aku rasa 2009 amat berbeza dari tahun2 sebelumnya... lebih aman dari tahun2-tahun sebelumnya.. masalah dalam diri juga semakin kurang.... financially semakin okie... rakan juga semakin bertambah... perjalanan semakin teratur... kurang tersadung atau tersekat.. lebih tertib dalam mengatur hidup...

bermula dengan pengalaman Praktikal di UEM selama 5 months... disambung dengan kehidupan menjaja kasut Crocs sana kemari... dan Kerja sebagai Marketing Exect di sebuah Bank di P.Jaya... Tuhan tidak pernah putus dalam meberi rezeki... tidak ada kata SENGKEK ATAU KERING... walau kadang cuma APA ADANYA... tapi tetap bernyawa tanpa perlu meminta-minta

KADANG TERASA MELEPAK GAYA ANAK DATO' kerana perbelanjaan semakin meningkat... Betul kata orang.. BESAR PERIUK.. BESAR KERAKNYA'.... tapi syukur... tak menyusahkan orang... apa yang dulu aku ingin beli.. yang aku ingin berjalan.. NAH SEMUA ADA.. kemana mahumu.. apa yang dihajati... hmmmm indah 2009

Kalau banyak yang boleh diulang.. pasti lebih indah kehidupan 2009.. namum kesilapan menjadikan aku lebih bersedia dengan 2010... cuma berharap aku akan terus berusaha dalam membaiki diri.. dan semoga semua tak leka dengan keindahan 2009 ini...

TAK SEMUANYA SEMPURNA.. NAMUN KEKURANGAN MENGAMBARKAN KEHIDUPAN